Vízzel a vizsga is jobban megy

A május az év egyik legszebb hónapja. Amikor az időjárás is olyan, amilyennek lennie kellene. És amikor nem kell érettségizni, meg vizsgázni – teszik hozzá sokan nagyot sóhajtva. Fiatalnak lenni fantasztikus, de azért vannak dolgok, amiket kihagynánk. Az érettségit például a többség biztosan. Ez egyelőre sajnos nem szabadon választható. Ha pedig muszáj, akkor viszont tegyünk meg mindent az esélyeink javítására. Egy vizet forgalmazó cég mi mást ajánlhatna ennek érdekében: igyunk sok vizet! Ilyenkor is. Rögvest elmagyarázzuk, miért.

Vízzel a vizsga is jobban megy

Az többé-kevésbé mindenki számára ismert, hogy a kiszáradás egyik jellemző tünete a zavarodottság. Évtizedekkel ezelőtt még nagyon sok orvos kezelte alapszabályként, hogy ha idős, láthatóan zavarodott ember került a kórházba, akkor először mindig azt feltételezték, hogy ki van száradva. A legtöbbször ugyanis tényleg ez volt a helyzet. A szélsőséges kiszáradás velejárója, hogy az illető úgymond elveszíti a kapcsolatát a jelen környezetével. Hogy milyen mértékben, az nagyban függ a kiszáradás mértékétől. Szerencsére, amilyen ijesztő ez az állapot, annyira könnyű segíteni rajta. Csak gondoskodni kell róla, hogy a beteg elegendő folyadékot kapjon és a tünetek hamar megszűnnek.

De mi köze van ehhez valakinek, aki most lett 18 éves és ha fáj is a feje, az főként az érettségi miatt van? A válasz erre a kérdésre az emberi gondolkodás egyik alapvető hibája. A hétköznapi gondolkodás egyik alapvető hibája. Ha megfigyeljük magunkat, azt, ahogy a világot és a benne zajló eseményeket értékeljük, gyorsan felfedezhetjük, mennyire hajlamosak vagyunk fekete-fehérben gondolkodni. Valami vagy jó vagy rossz. Valaki vagy hülye vagy nem. Valakinek vagy jól megy vagy nem. Valaki vagy szerencsés vagy nem. Tudományosan ezt kétértékű logikának nevezik és vannak helyzetek, amikor ez a megközelítés valóban indokolt. Valaki vagy terhes vagy nem. Valakit vagy felvettek főiskolára vagy nem.

Az életben azonban ezek az esetek a kivételeket jelentik. Mert a világ többnyire nem így működik. Sokkal többször érvényes az a megközelítés, ha a dolgokat fokozatok mentén szemléljük. Az illető valamennyire szerencsés, jobban, mint egyesek, de kevésbé, mint mások. A dolgok valamennyire jók vagy valamennyire rosszak. Az ismerősünk valamennyire értetlen. Mi valamennyire sikeresek vagyunk. Ez sokkal működőképesebb, mint a fekete-fehér megközelítés.

De miért hoztuk ezt fel? Azért, mert ha megkérdeznénk 100 embert, hogy ki vannak-e száradva, jó eséllyel mind a százan azt felelnék, hogy nem. Ami alatt azt értik, nem AnNYIrA, hogy ne tudnák, hol vannak. A valóság ezzel szemben az, hogy közülük jó néhányan valószínűleg ki vannak száradva. Csak nem ANNYIRA. És ahogy a kiszáradásnak megvannak a maga fokozatai, úgyanígy, a zavarodottságnak is megvannak.

Megérkeztünk. Megdöbbentően sokan szenvednek rejtett vagy részleges kiszáradástól. Ez nem olyan mértékű, hogy zavarodottá váljanak tőle, de ahhoz elegendő, hogy hatással legyen a gondolkodási képességükre. Picit nehezebben fogják fel a bonyolultabb, összetettebb gondolatokat, kicsit nehezebben kapcsolnak, lassabban jön a megoldás. Egy vizsga esetében esetleg túl későn. És mindez azért, mert az illetőnek nincs elég víz a szervezetében.

Ennek a legnyilvánvalóbb oka, hogy egyszerűen nem iszik eleget. Mármint vizet. Ezt azért muszáj hangsúlyozni, mert gyakran iszik helyette olyasmiket, ami nemhogy nem ad vizet a szervezet számára, még el is vonja tőle azt. Ilyen pl. a kávé, az energiaitalok, úgy általában a cukros üdítők. De ilyen az alkohol is. Meg persze egy sor étel, illetve annak látszó valami. Amiből mostanság sajnos túl sokat fogyasztunk.

Arra, hogy elég vizet igyunk, egész évben érdemes odafigyelni. Az, hogy valaki érettségizik vagy vizsgázik, csak egy plusz érv. Nem állítjuk, hogy a siker ezen fog múlni. Csak arra biztatunk mindenkit: tegyen érte, hogy ne ezen múljon!