Vízhiány, vérnyomás és egy gondolkodási tipp

Nem áll szándékunkban csatlakozni az internetes sámánok szövetségéhez, akik tévedhetetlen magabiztossággal jelölik meg a legegyszerűbb okokat a legkomplexebb egészségügyi problémák esetében és akik az orvostudománytól való teljes elhatárolódásra biztatnak. De azzal sem tudunk azonosulni, hogy minden egészségügyi kérdést orvosi privilégiumként kezeljünk beletörődve abba, hogy mi, egyszerű földi halandók úgysem érthetjük meg a betegségek bonyolult mibenlétét. Azt gondoljuk, az egészség csapatmunka, amiben az orvosnak éppúgy megvan a maga szerepe, mint a páciensnek. Azt is gondoljuk, hogy ez a csapatmunka akkor lesz igazán sikeres, ha a szerepeket a mellérendeltség jellemzi. Legfőképp pedig azt gondoljuk, hogy a saját egészségünk nekünk kell legyen a legfontosabb és nem az orvosnak. Ha nem így van, az csak egy nagyon csúnya szóval jellemezhető: felelősség áthárítás.

Vízhiány, vérnyomás és egy gondolkodási tipp
Már megint a víz
Miért írtuk le mindezt? Azért, hogy kihangsúlyozzuk: elsősorban nem egészségügyi tanácsokat akarunk osztogatni. Sokkal inkább gondolkodásra serkenteni. Az egészség személyes ügy és egyvalamiben kísértetiesen hasonlít a joghoz. A nem-tudás nem mentesít. Hiába nem tudtuk, hogy valami bajt fog okozni. Attól még bajt okoz.
A vízhiány pedig pont ilyen. A csapda az benne, hogy nem azonnal okoz bajt. Ez azért van így, mert akár hiánytól, akár mérgezéstől szenvedünk, a szervezet először megpróbál kompenzálni. És addig fenntartani a nagyjából normális működést, amíg csak lehet. Komolyabb vészjelzéseket pedig akkor kezd küldeni, amikor már a kompenzálás sem segít. Ezeket szoktuk észrevenni. Jobb esetben. De ekkor már lényegében ég a ház.

Magas vérnyomás vízhiánytól?
Miért, nem logikus? Ha nincs elég víz a szervezetünkben, az nyilván változásokat fog okozni. Az egyik ilyen változás, hogy a vérünk sűrűbbé válik. Ettől pedig csökken az oxigénszállító képessége. Mivel az agyunknak és a többi szervünknek szüksége van az oxigénre, a szervezetünk magasabb fokozatba kapcsol. Az erek némileg összehúzódnak, a szív erőteljesebben pumpál. Megemelkedik a vérnyomás? Persze.
Nem, ez nem azt jelenti, hogy a magas vérnyomás oka minden esetben a vízhiány. Ez azt jelenti, hogy a szervezetünk alapvető igényeinek a ki nem elégítése a legváltozatosabb módokon tud problémát okozni. Ha pedig gondoskodunk ezen igények kielégítéséről, az időnként a legváratlanabb módon vezethet egészségügyi problémák megszűnéséhez. Ez nem gyógyítás. Ez öngondoskodás.

Egyszerűsítés helyett egyszerűség
Az egyszerűsítés egy arra irányuló erőfeszítés, hogy a komplex problémákat is könnyen emészthetővé tegyük. A legtöbb összeesküvés elmélet például ennek az erőfeszítésnek az eredménye. Ez a fajta egyszerűsítés a legtöbb esetben káros és valójában nagyon sok problémánkért ez a felelős. Vallási fanatizmus, rasszizmus, társadalmi polarizálódás (jobboldal-baloldal, oltottak-oltatlanok, stb.), hogy csak néhányat említsünk.
Az egyszerűség keresése egy teljesen más dolog. Ez azt jelenti, hogy először a nagyon magától értetődő kérdéseket tesszük fel. Ha a cégnek kevés az árbevétele, akkor: hirdet eleget? Megkeres elegendő számú vevőt/ügyfelet? Ha a gyerek nem érti a tantárgyat, akkor: érti a szavakat, amelyeket a tárgy használ? Ha kellemetlen, de nem súlyos egészségügyi problémáink vannak, akkor: Eszünk elég tápláló ételt? Iszunk elég tiszta vizet? Töltünk elég időt pihentető alvással?
Az orvost nem kerülni kell. De feleslegesen zavarni sem. Annak sem lenne sok értelme, hogy behúzott kézifékkel közlekedünk, aztán meg a szerviz nyakára járunk, hogy valami nem stimmel. Az orvos szerepe akkor kezdődik, ha mi már megtettünk mindent. Például ittunk elég vizet.