Vízadagoló: kényelem vagy hatékonyság?

Szeretjük a kényelmet. A jellemnek az a csodálatos kivetülése, amit önfegyelemnek hívunk, rendszerint épp arra irányul, hogy ne engedjünk a kényelem csábításának. Nyilván azért, mert a kényelem annyira vonzó. Ha nem lenne az, talán az önfegyelem se létezne. Vajon hányszor mondjuk magunknak: keményebbnek kell(ene) lennem? Ami végső soron azt jelenti, hogy több kényelmetlenséget kellene tolerálnom.

Másfelől, épeszű ember nem vitatja, mekkora értéket képvisel egy kényelmes cipő. A kényelmes ágyról nem is beszélve. Nem véletlenül mondják a kínaiak: ezekre ne sajnáld a pénzt, mert bennük töltöd az életed legnagyobb részét. Védhetetlen logika. Felveti viszont a kérdést: most akkor rossz dolog a kényelem vagy jó?

Bármennyire tűnik is a kérdés filozófiai mélységűnek, könnyen megválaszolható. A céltól függ. A kényelem az egyik legjobb, legracionálisabb, legkonstruktívabb dolog a világon – amíg a célja a nagyobb hatékonyság. És az egyik legrosszabb, legőrültebb, legrombolóbb dolog a világon – mihelyt öncélúvá válik. A nagyobb kényelemre való törekvés azért, hogy több időnk és energiánk maradjon más dolgokra, minden eszközzel támogatandó törekvés. A nagyobb kényelemre törekvés kizárólag azért, hogy megússzuk kevesebb erőfeszítéssel olyasmi, ami szép lassan tönkretesz bennünket.

Mindez talán úgy hangzik, mintha a munkamániások kiáltványából származna, de nem. Amikor arról beszélünk, hogy “több időnk és energiánk maradjon másra”, abba a szórakozás, a kikapcsolódás, a családdal, a barátokkal töltött idő is beletartozik. A lényeg tehát ez: ne azért törekedjünk a nagyobb kényelemre, hogy a mindennapok kevesebb erőfeszítést igényeljenek tőlünk! Azért törekedjünk rá, hogy több erőnk maradjon másra!

A vízadagoló kényelmes. Akkor is, ha a felszabaduló idővel és energiával nem kezdünk semmit. De ez nem lehet jó cél, pláne egy vállalkozás számára nem. A vállalkozás számára (is) akkor értékes a nagyobb kényelem, ha az befektetés. Ha a felszabaduló időt és energiát más, értékesebb tevékenységre tudjuk fordítani. Ha van valaki vagy valami, aki/ami azt a tevékenységet olcsóbban is el tudja végezni, mint amennyibe a mi időnk kerül, az jó beruházás. Ezért veszünk fel alkalmazottakat. Ezért veszünk gépeket, eszközöket, szoftvereket. Ezért vegyünk (vagy még inkább: béreljünk) vízadagolót!

A vízadagoló minden kiadása költség, ha kizárólag a kényelem a cél. Vagy befektetés – ha a cél a nagyobb hatékonyság. A sikeres vállalkozó fő ismérve, hogy fösvény, ha költségekről van szó, de bőkezű, amikor befektetést lát. Keressen minket és fektessen a nagyobb hatékonyságba!