Nem tökmindegy, melyik víz…?

A legrövidebb válasz erre a kérdésre az, hogy: de. Ha ennél egy picit hosszabban szeretnénk megválaszolni, akkor azt mondanánk: majdnem. És ha még ennél is hosszabban kéne a válasz, akkor kifejtjük. De ezt sem annyira hosszan, hogy alkalmas legyen elalvás előtti relaxációhoz. Mert ez pont egy olyan téma, amit nagyon könnyű túllihegni. Csak éppen minek?

Nem tökmindegy, melyik víz…?

De mielőtt még belecsapnánk, muszáj tisztáznunk egy, a nyugalom megzavarására abszolút alkalmas szempontot. Ez pedig a következő: az egészség nem cél, hanem eszköz. Ha úgy tetszik, feltétel. Feltétel ahhoz, hogy szabadon élhessünk, jöhessünk-mehessünk és úgy általában, élhessük az életünket. Minél inkább csorbul az egészségünk, annál inkább leszünk kitéve olyan korlátozásoknak, amelyek nem lennének, ha egészségesek lennénk. Az egészség tehát az önálló és szabad élet feltétele. Ezért kell rá vigyáznunk.

Csakhogy a ló egy viszonylag instabil állat. Könnyű átesni a másik oldalára. Vagyis az egészségből célt kreálni. Ebből fejlődik ki idővel az egészségmánia. Az egészségmánia egy ellentmondás. Ugyanis nem valami egészséges. Olyan, mintha azért akarnánk birtokolni egy autót, hogy jó állapotban tarthassuk.

Van viszont az egészségmániának egy olyan hozadéka, ami kimondottan vonzóvá teszi: iszonyúan jó üzlet. Egy egészségmániásnak szinte bármit el lehet adni, ami az egészség ígéretét hordozza magában. És ne gondoljuk, hogy egy ekkora ziccert ne akarnának kihasználni. A piacon se szeri se száma az olyan termékeknek, amelyek nélkül csoda, hogy eddig megúsztad és amelyek gyakorlatilag a friss halottakat is feltámasztják. Ez nem azt jelenti, hogy nem kéne törődnünk az egészségünkkel és azt sem, hogy ne léteznének nagyon értékes, az egészséget valóban támogató termékek. Ez csak azt jelenti, hogy mint minden mást, az egészségre való törekvést is túlzásba lehet vinni. És onnantól kezdve már nem a józan eszünk diktál. Hanem a marketingesek.

Erre a vonatra pedig a víz is felszállt. Egészen elképesztő, mi mindent lehet találni a piacon egy olyan egyszerű termék, mint a víz esetében. Az emberek pedig megveszik ezeket, mert amikor az egészségmánia fizetőképességgel kombinálódik, az kivételesen pusztító tud lenni. Hét és fél deci víz százezerért? Biztosan megéri. Valószínűleg ősjegesmedvék megfaggyott könnyéből desztillálták. Vagy valami ilyesmi.

Akkor most legyünk kedélyeket borzolóan realisták! Ha abból indulunk ki, hogy a szóban forgó víz amúgy emberi fogyasztásra teljes mértékben alkalmas (tehát nincs benne semmilyen káros szennyező anyag), akkor igazából két fontos paramétere van:

1. Milyen az íze?
2. Mennyibe kerül?

Lényegében minden mást a marketingesek buzgóságának a számlájára írhatunk. Ami az első kérdést illeti, ez meglehetősen szubjektív. Van, akinek ez ízlik jobban, van, akinek az. A másodikra adott válasz pedig főként a víz fajtájától függ. Vagyis hogy melyikbe tartozik a három közül:

1. ivóvíz
2. forrásvíz
3. ásványvíz

Nagy általánosságban, az ivóvíz a legolcsóbb, az ásványvíz a legdrágább. Ivóvíz alatt leginkább azt értjük, amit a hálózatos vízadagolók szolgáltatnak. Ezek megtisztítják a csapvizet mindentől, aminek nem kéne benne lennie. A végeredmény a célnak tökéletesen megfelel. Ezért is ajánljuk annyira lelkesen a hálózatos vízadagolókat.

forrásvíz egyfajta ásványvíz light. Nem azért, mert kevesebb benne az ásványi anyag (bár gyakran tényleg kevesebb), hanem azért, mert nem annyira mélyről jön és nem annyira szigorú előírások vonatkoznak rá. Emiatt általában olcsóbb, mint az ásványvíz. Szerintünk tökéletes kompromisszum azok számára, akik valamiért idegenkednek a tisztított csapvíztől.

A fentiekből már kikövetkeztethető, hogy az ásványvíz miben más. Mélyebbről jön, régebb óta van a föld alatt, magasabb az ásványi anyag tartalma. Ha valaki ragaszkodik hozzá, bajt biztosan nem csinál vele. Az is előfordulhat, hogy pont az ásványvízben találjuk meg azt az ízt, ami nekünk igazán bejön. Nincs ezzel semmi probléma. De csak az egészségünk miatt ne fizessünk érte többet!

Ez a három alapkategória. De léteznek különféle speciális vizek is. Ilyen pl. a lúgos víz, az oxigénnel dúsított víz, a pi víz és társaik. Ha megengedhetjük magunknak és hisszük, hogy jót teszünk vele, fogyasszuk őket bátran! Csak ne érezzük azt a kényszert, hogy ezen múlik az egészségünk. Nem ezen múlik.

egészségmánia

Bízunk benne, hogy sikerült helyre tenni ezt-azt a vízzel kapcsolatban. Képzavarral élve: sikerült tiszta vizet önteni a pohárba. Ha pedig szívesen rendelne akár hálózatos, akár ballonos vízadagolót, az alábbi hivatkozásra kattintva könnyen megteheti:

Információkérés