Nem forog az agy?

Pedig az a dolga. Így májusban, az érettségizők esetében kiváltképp az. Ma már mindenféle huncutság létezik a gondolkodási képességünk stimulálására. Van ezek között tényleg hatékony, van ártalmatlan marhaság és van, ami többet árt, mint használ. De van valami, amire a többség nem is gondol. A víz.

Nem forog az agy?

Néhány évtizeddel ezelőtt az orvosi protokollnak még része volt, hogy amikor behoztak egy idős, láthatóan zavarodott embert a kórházba, először mindig kiszáradásra gyanakodtak és inni adtak neki. Vagy infúziót. Az esetek többségében pedig a terápia látványos győzelmet aratott. Mert valóban ez volt a probléma.

De mi köze az éretleneknek az időskori kiszáradáshoz? Látszólag semmi. A valóságban viszont létezik olyan is, hogy részleges kiszáradás. Ez nyilván közel sem annyira drámai, mint amikor valaki már össze is zavarodik. De ettől még hatással van a kognitív képességeinkre. Lassabb reflexek, lassabb gondolkodás. Még helyesen érzékeljük a világot magunk körül – csak több időre van szükség. Ez a többségnek fel sem tűnik. De attól még probléma. Az elhúzódó, krónikus kiszáradásból pedig nagyobb bajok is lehetnek.

De nem az ijesztgetés a cél. Csak arra hívjuk fel a figyelmet, hogy ha ki vagyunk száradva, rosszabbul teljesítünk. Ez általában nem gond. Vészhelyzet esetén vagy egy vizsgán viszont tétje is lehet. És miért rontanánk a saját esélyeinket olyasvalami miatt, amit könnyű megtenni, ráadásul az egészségünk szempontjából is indokolt?

Az, hogy kevés vizet iszunk, csak a kiszáradás egyik forrása, már ha élhetünk ezzel a képzavarral. Ott van még az erő sötét oldala: azok az italok, amelyek konkrétan vizet vonnak el a szervezettől. Ilyen a kávé, az energiaitalok, az alkohol és úgy általában a cukros üdítők. Fura belegondolni, de minél többet iszunk ezekből, annál szomjasabbak leszünk. Mármint nem mi, csak a testünk. Mi nem vesszük észre, hiszen most ittuk tele magunkat! Ott vannak aztán azok a dolgok, amiket az üzletekben ételként árulnak. Az elnevezés barokkos túlzás. Arra viszont kiválóan alkalmasak, hogy szintén vizet vonjanak el a szervezetből.

Ha ezeket összeadjuk, nem nehéz belátni, hogy a részleges kiszáradás nem olyasmi, amit nagyítóval kellene keresni. Főként nem a fiatalok között. Nem gondoljuk, hogy túl kéne pörögni ezt az egészség-tudatosságot. Egyszerűen csak van néhány alapvető dolog, amire a szervezetünknek szüksége van. Ha megkapja ezeket, azt meghálálja, ha nem, azt megbosszulja. Az egyik ilyen a víz. Tudjuk, hogy a tiszta víz nem túl izgalmas. A levegő sem az. Ettől még mindkettő erősen javallott.