Ne a békát keressük…

A népi bölcsesség szerint olyan kútból nem szabad inni, amiben nem lakik béka. A vízadagolók esetében ez egy picit másképp van. Annyira elfajult helyzettel még nem találkoztunk, hogy egy vízadagolóból ne lett volna szabad inni. Mondjuk mi esélyt sem adunk annak, hogy a helyzet ennyire elfajuljon. A megelőzés az emberiség egyik legnagyobb találmánya. Ebben a konkrét esetben úgy hívják: tisztítás.

A vízadagoló rendszeres tisztítása két fő okból ajánljuk. Az egyik a vízadagoló egészsége. A víz velünk jótékony, a kúttal, ami adja, sokkal kevésbé. Egy idő után a vízkő elkezd minden olyan helyre lerakódni, amin fogást talál. Ettől pedig kedvenc vízadagolónk sokkal gyorsabban öregszik. Az alkatrészek hamarabb használódnak el, ami idővel a hibátlan működés rovására is megy majd.

A másik ok a mi egészségünk. A lerakódott vízkő felületén sokkal könnyebben telepednek meg olyan dolgok, amelyeknek egyáltalán nem kéne megtelepedniük. Ez nyilván nem égbekiáltó egészségügyi kockázat, sokkal inkább a “miért adnánk esélyt” kategóriája. A tisztaság fél egészség – és ebben azért van igazság.

Milyen gyakran érdemes a vízadagoló készülékeket tisztíttatni? Évente mindenképpen. Mi minden, általunk üzembe helyezett vízadagolóról naplót vezetünk, kérésre gyorsan ki tudjuk deríteni, mikor lesz esedékes a következő nagytakarítás. Ami a logisztikával együtt pár napot biztosan igénybe vesz. De hogy ez ne okozzon semmilyen kényelmetlenséget, erre az időre cserekészüléket biztosítunk. Már abban az esetben, ha a megrendelő saját készülékéről van szó. A bérelt gépek esetében egyszerűen viszünk egy másikat és már folyhat is tovább az élet. Meg a víz.

A tavasz hagyományosan a nagytakarítás időszaka. Mindenféle szempontból. Terjesszük ki ezt bátran a vízadagolóra is! Hadd legyen tovább egészséges, így még sokáig hozzájárulhat ahhoz, hogy tovább legyünk egészségesek.