Mit üzen Anya és Apa egy vízadagolóval?

Hagyjuk a szépítkezést: a legtöbben a kényelem miatt szavazunk egy vízadagoló beszerzésére. Zsugorszám cígölni az ásványvizet a Lidölből se nem romantikus, se nem szórakoztató. A váltás okozta érzés pedig különösen az első hetekben fejedelmi. Aztán, mint minden jóhoz, ehhez is hozzászokunk. De vissza már nem fordulnánk. A kényelem akkor is nagy úr, ha nem szívesen ismerjük be.

De mit üzen egy vízadagoló a családban? Főleg a gyerekeknek? Mert azt ne felejtsük el, hogy egy szülő minden megmozdulásával, rezdülésével üzen valamit. Ezzel pedig sokkal nagyobb hatást gyakorol szeme fényeire, mint azzal, amit oktató jelleggel mond nekik. Szomorú? C’st la vie – mondja a művelt német, ha beszél franciául. Az ember sokkal inkább a példákból tanul, mint a szavakból, legyen az jó vagy rossz. Szerencsére a vízadagoló beszerzése a jó példákat szaporítja. Szóval? Mit üzenünk szülőként?

Egyenrangúság

A gyerekek szeretik azt, ami különleges. Azt pedig főleg, amitől kicsit közelebb érzik magukat a felnőttekhez. Sok szülő átéli, amikor a gyerek napokon/heteken keresztül csak a tisztára mosott sörösdobozból hajlandó inni. Mert az olyan felnőttes. Ez néha vicces, időnként idegesítő. A gyerekek számára viszont fontos. Mi már nem emlékszünk rá, pedig gyerekként mi sem szerettük, hogy gyerekként kezelnek minket.

A vízadagoló nagy előrelépés ezen a téren. Mert a vízadagoló nagyon felnőttes dolog. És attól, hogy ők is használhatják, egyenrangúbbnak érzik magukat. Ez apróság, de az ilyen apróságok számítanak. Ráadásul emiatt lelkesen fogják használni. Azaz sok vizet isznak majd. Ami át is vezet minket a következő pontra.

Az egészség fontos

Ha Anya és Apa ekkora figyelmet szentel a vízivásnak, akkor a gyerekek tanmese nélkül is leveszik, hogy vizet inni fontos. Az pedig statisztikailag kimutatható, hogy ahol felüti a fejét egy vízadagoló, ott a gyerekek többet isznak. Ráadásul vízből. Nem vitatjuk, hogy a mindenféle üdítők nagyon jól tudnak esni és nem mondjuk, hogy végleg el kéne felejteni őket. De azt sem, hogy a testünknek nem egyszerűen nincs szüksége rájuk. Valójában terhelést jelentenek az egészségünkre nézve. Az egészségesnek hirdetettek is.

A vízadagoló jelenléte (és főleg az, ha Anya és Apa is lelkesen használja) a jó példát erősíti. Segít kialakítani azt a szokást, hogy ha szomjasak vagyunk, elsődlegesen vizet iszunk. Lehetőleg sokat. Főleg most.

Környezetvédelem

A gyerekeket s a fiatalokat foglalkoztatja a környezet megóvása. Jobban, mint gondolnánk. Számunkra ez nehezen átérezhető, mert a mi gyerekkorunk más volt. De őket aggasztja, hogy a világ, amiben majd élniük kell, mennyire marad még élhető. És amikor azt látják, hogy Anya és Apa nem halmozza tovább az üres PET palackokat, az kettős üzenettel bír: fontos a környezetünk védelme és fontosak az apró tettek.

Az ember olyan, hogy öntudatlanul is a nagy dolgokat keresi. A nagy célt, a nagy változást, a nagy megoldást, a nagy hatást. Pedig az élet 90%-ban nem így működik. A részletek, az apróságok, a látszólag jelentéktelen dolgok formálják. A fantasztikus és az elviselhető élet között a részletek teremtik meg a különbséget. A végeredmény nagyon eltérő és rendszerint csak ezt látjuk. De az oda vezető út kis lépésekből áll. Talán ez a legfontosabb lecke, amit érdemes megtanítanunk: a kis lépések ereje.