Mit üzen a vízadagoló egy egészségügyi intézményben?

A pszichológia (és kiváltképp az üzleti pszichológia) elég sokat matat azzal kapcsolatban,milyen másodlagos vagy rejtett üzeneteket hordoznak a különböző tárgyak, színek, gesztusok és összhatások. Ezek legtöbbször nem is tudatosulnak bennünk – de attól még ott vannak. És nagyon is befolyásolnak bennünket. Egészen elképesztő, hogy időnként milyen apróságokon múlik a szimpátia (vagy az ellenkezőjének) kialakulása. Lássuk, mit üzen a vízadagoló egy egészségügyi intézményben! Már azon túl, hogy friss, finom vizet ihatunk belőle.

Egészség

Ez túlságosan is magától értetődőnek tűnhet, de azért ne menjünk el mellette szó nélkül! A vízadagoló látványa egyértelműen hordozza magában azt az üzenetet, hogy itt fontos az egészség. Ez pont egy egészségügyi intézményben nem tűnik nagy cuccnak, de valamit érdemes figyelembe venni. A legtöbb olyan helyen, amit “egészségügyi intézménynek” hívunk, valójában nem az egészséggel foglalkoznak. Hanem a betegségekkel. Ami hozzájárul annak a képzetnek a kialakulásához, hogy az orvosok számára csak a beteg ember fontos. A vízadagoló pedig ennek az ellenkezőjét sugallja. Gyengéd, alig észrevehető sugallat, de attól még ott van. És számít.

Higiénia

A higiénia főként egy egészségügyi intézményben magától értetődő alapvetés. Kevés dolog rombolja hatékonyabban a bizalmat, mint az, ha a hely, ahova a gyógyulni vágyás vezet minket, takarításért könyörög. A régi mondás szerint viszont nem elég jónak lenni, jónak is kell látszani. A tisztaság pedig önmagában nem látszik. Ez az élet egyik igazságtalansága, de attól még így van. Ezért hasznos, ha valamilyen módon láthatóvá tudjuk tenni. Egy vízadagoló pedig éppen ezt teszi. Azt az üzenetet hordozza, hogy itt valóban fontos a higiénia. Ez megintcsak apróság, de a kiválót rendszerint épp az apróságok különböztetik meg az átlagostól.

Törődés

Az egyik leggyakoribb panasz, amit a páciensek orvosokkal kapcsolatban megfogalmaznak az, hogy nem törődnek eléggé a betegekkel. Túlságosan is a gyógyításra összpontosítanak és a betegséghez tartozó ember mintha nem lenne annyira fontos. Ez persze sok esetben a túlterheltség számlájára írható és ha így van, azt nem egy vízadagoló fogja megváltoztatni. De ahogy mondtuk, az összképet az apróságok alkotják és minden olyan apróság, ami a számunkra kedvező összképet erősíti, a szövetségesünk. A vízadagoló is ilyen. Azt üzeni: itt törődnek az emberekkel.