Miért támogatjuk a kaposvári röplabda csapatot?

Ennek most jó messziről futunk neki. Nem megijedni: nem hosszan, csak messziről. Azért, hogy ne csak lelkendezzünk, de adjunk valamit, ami talán kicsit elgondolkodtat. Uram bocsá’ még nézőpontot is formál. Nem vagyunk nagyravágyók, ha már egy kicsit, akkor is megérte.

Az életben az egyik legnagyobb kihívás, hogy az ember a helyén kezelje magát. A többségnek nem is sikerül. Önmagunk alulértékelése olyan mértékben járványos, hogy a Covid is csak tisztes távolból jelenthet neki. De nem ritka a túlértékelés sem (Helló nárcisz!). Ami valóban ritka, az a megalapozott önbecsülés. Aki nem nagyképű, csak büszke. Nem beképzelt, csak tudja az értékét.

De hogy jön ez a sporthoz? A világon mindenhol léteznek agyonsztárolt sportágak, agyonsztárolt sportolókkal. A figyelem középpontjában lenni komoly reklámértéket képvisel. Ezért keres egy-egy sztársportoló többet, mint egy Nobel-díjas csoportkép összes szereplője együttvéve. Igazságos? Nem. De így működik a világ.

Ez egyébként nem lenne baj addig, amíg külön tudjuk választani a fizetést meg a népszerűséget az értéktől. Persze nem tudjuk. Minden tiszteletünk Christiano Ronaldoé, zseniális labdarugó – de akkor is csak egy focista. A népszerűsége viszont annyira elsöprő, hogy képtelenség a helyén kezelni. Ő nem is sportoló. Ő egy legenda. Most ne menjünk bele abba, hogy akkor Szent-Györgyi Albert vagy Semmelweis Ignác micsoda.

A röplabda ehhez képest kicsit a spektrum másik vége. Szerintünk erősen alulértékelt. Mint sportág is és a csapatok többsége is. A röplabda sosem lesz olyan népszerű, mint a labdarúgás vagy a kosárlabda. De annál, amennyire jelenleg népszerű, bőven van feljebb. Megérdemli, hogy közelebb kerüljön ahhoz, amikor már a valódi értékén kezeljük. Jó lenne, ha több kissrác nem arról álmodozna, hogy focista vagy kosaras lesz, hanem arról, hogy röpizni fog. Egyrészt iszonyú jó móka, még amatőr szinten is. Másrészt, garantáltan megtanulja a helyén kezelni a saját sportteljesítményét.

Hát ezért támogatjuk a kaposvári férfi röplabda csapatot. Meg azért, mert a fiúk nagyon ügyesek. Márciusban megszerezték a magyar kupa harmadik helyét, de teljesen biztos, hogy ennél több van bennük. Ha csak kevéssel is, de szívvel-lélekkel járulunk hozzá az eredményeikhez. És arra biztatunk mindenkit, hogy támogassa a röplabdát! A figyelmével. A focimeccseknek így is marad bőven, a röpisek pedig többet érdemelnének.