Mibe fektessünk 2022 nyarán?

Na, szépen vagyunk. Már a vízhordók is befektetési tanácsokat osztogatnak? Eddig is tudtuk, hogy a tízmillió szakértő országa vagyunk, de csak van egy pont, ahol a nászmenetnek illene megtorpannia! Jogos. Úgyhogy ez nem olyan befektetési tanács lesz. És garantáltan nem mondunk semmi újat. Nem is célunk. Csak szeretnénk elgondolkodtatni. Legalább néhány pillanatra.

Két évtizede még nem nagyon beszéltünk befektetésekről. Inkább csak megtakarításról. Ma viszont a reptéri kutya is csípőből ugatja: részvény, kötvény, ingatlan. Esetleg nemesfémek, műkincsek, kicsi árutőzsde. Már indulhat is a vita, hogy melyik jobb, melyikből mennyit, melyiket miért nem. Hoppá, a kriptót majdnem elfelejtettük! Bár az most…izé… Na, mindegy.

Kinek tűnt fel, hogy van egy befektetési forma, ami lazán veri kenterbe az összes felsoroltat? A tudás. Hoppá-hoppá! A saját tudásunkba való befektetés két okból is a lista felett áll. Az egyik, hogy bármink is van, a tudásunktól függ, mihez kezdünk vele. A másik ok az, amit gyerekkorunkban annyiszor megkaptunk: a tudást nem veheti el Tőled senki. Attól, hogy a könyökünkön jött ki, még igaz.

Szóval, a tudás a legjobb befektetés. Ja, nem. Van valami, ami még a tudást is übereli. Az egészség. Mert az egészség a legalapvetőbb cselekvési szabadság. Minden betegség lényege, hogy korlátozza a cselekvési szabadságunkat. Akár olyan kis mértékben, mint egy fejfájás (“ma nincs kedvem semmihez”), akár annyira ellentmondást nem tűrően, mint egy kerekesszék. Az, hogy az egészség fontos, nem új gondolat. Azon viszont, hogy befektetés, már érdemes elmélázni.

Életünk minden pillanatában, minden egyes megmozdulásunkkal (vagy annak hiányával) szavazunk. Valamilyen jövőre. Hogy végül melyik jövőképet kapjuk meg, azon múlik, melyikre adtuk le a legtöbb szavazatot. Minden szavazat számít. Nem mindegyik egyforma mértékben, de mindegyik számít. A betegségek túlnyomó többsége nem a sors kifürkészhetetlensége miatt köszönt be. Klasszikus választási győzelem. Annyi szavazatot kapott tőlünk, hogy nem lehetett kétséges a sikere.

Van még egy oka annak, hogy az egészséget érdemes befektetésként kezelni. Az egészség (és a betegség) esetében is érvényesül a kamatos kamat elmélete. A szavazataink nem egyszerűen csak összeadódnak. A negatív szavazatokkal már megterhelt szervezetre az újabb negatív szavazat rombolóbb hatással van, mint az egészséges szervezetre. A kamatos kamat talán a leginkább alábecsült tudás – már ami a többséget illeti. Ne tartozzunk közéjük.

A jobb (vagy rosszabb) egészségi állapot nem holnap kezdődik. Most. Ebben a pillanatban. Azzal, hogy mit ebédelünk. Azzal, hogy nassolunk-e. Azzal, hogy iszunk-e még egy pohár vizet. Azzal, hogy mozgunk-e. Minden, minden belekerül a mérleg valamelyik serpenyőjébe. Ezt illetően nincs választásunk. Azt illetően viszont, hogy melyik serpenyőbe pakolunk… Van.