Környezettudatosság: és akkor a könyvelő számolni kezdett

Krisztián egy kaposvári könyvelőiroda egyik tulajdonosa és ügyvezetője, szóval ha valaki, hát ő tudja, mikor, mit, hogyan. Így annak a végtelen nyugalomnak, ami a személyéből árad, legalább egy része az ügyfeleire is átragadhat.

Krisztián márciusban kért tőlünk egy ballonos vízadagolót. Otthonra. Tegnap mesélte el, mennyire örül annak, hogy amióta a készülékünk családtag lett náluk, a gyerekek többször és szívesebben isznak vizet, a mindenféle cukros lötyik pedig akkorát veszítettek a népszerűségükből, hogy talán még mindig szabadesésben vannak. Szülőként könnyű átérezni az örömét, de szolgáltatóként is boldogok vagyunk attól, hogy ilyen módon is hozzá tudtunk járulni az életminőségük javulásához.

De Krisztián mégiscsak a számok embere. Így hát számolt. Konkrétan kiszámolta, hogy amióta a mi vizünket isszák, azóta 550(!) PET palack megvásárlásától kímélték meg a környezetünket. És feltette a kérdést: mi lenne, ha annyian követnék a példájukat, ami már szabad szemmel is jól látható lenne? Mi természetesen csak tapsolni tudunk – de már halljuk a cinikus kórust a háttérben: mit számít ez globális szinten? -550 PET palack nem fogja megmenteni a világot!

Lehet. De! Mi lenne, ha újradefiniálnánk a világ megmentését? Mert amikor szóba kerül a környezetvédelem problémája, könnyű összeroskadni a globális nagyságrend terhe alatt és arra a következtetésre jutni, hogy felesleges bármit is tenni. Csakhogy tudjuk: a legrosszabb, amit tehetünk, ha nem teszünk semmit. Úgyhogy ez semmiképp nem a nyerő opció.

“Világ” helyett mondjuk inkább ezt: az én világom. Amit úgy határozunk meg, hogy “amire képes vagyok befolyással lenni”. Akkor a feladat az, hogy mentsük meg azt a világot, amire befolyással tudunk lenni! És ha mindenki megcsinálja a házi feladatát, az értelmezhető mértékű javulást eredményez.

Persze mindenki nem fogja megcsinálni. De minél többen, annál előrébb jutunk. Reménytelen? Abszolút nem. Lehet, hogy halványak az esélyeink. De amíg ez egy 0%-nál nagyobb szám, addig nem reménytelen. Épp ellenkezőleg! Valójában azzal közelítünk a reménytelenség felé, ha egyre többen törődünk bele abba, hogy reménytelen és próbálkozni is felesleges. Ezt nevezik önbeteljesítő jóslatnak.

Feladni könnyű. Fenntartani a reményt és megtenni azt, amit meg tudunk tenni – ez jóval nehezebb. Ezért csodálunk és tartunk követendő példának mindenkit, aki így tesz. Aki képes hinni abban, hogy 550 PET palack is számít.