Hogy jön az egészség a tervezéshez?

Kétféle ember létezik: az egyik meg a másik. Ha ennél kicsit komolyabbak akarunk lenni, akkor vannak a tervezés-pártiak és vannak azok, akik szerint felesleges tervezni, pláne a mai világban. Úgyis minden másképp alakul, az ember csak feleslegesen stresszeli magát. Lássuk be, amilyen tempóban és mértékben képesek változni a játékszabályok, ebben van valami. Tulajdonképpen egészen könnyű lenne egyetérteni vele. De mielőtt még elkövetnénk ezt a hibát, tegyünk fel magunknak egy kérdést!

Miért stresszelünk azon, ha valami keresztülhúzza a terveinket?

Oké, ez feleslegesen buta kérdésnek hangzik. Bizarr módon, az életben gyakran pont az ilyen, feleslegesen buta kérdések megválaszolása hozza a változást. Amiket eszünkbe se jut megkérdezni.. Mert úgyis-úgyse. Még szép, hogy stresszelünk, ha meghiúsul a tervünk! Rendben van, hogy ez nagyon adja magát. De… törvényszerű? És hogy segítsünk megfejteni a rejtélyt, fogalmazzuk át a kérdést!

Milyen mértékben stresszelünk attól, ha keresztülhúzzák a terveinket? Mert ebben ugye nem vagyunk egyformák. Márpedig, ha tudunk jobban vagy kevésbé stresszelni, akkor elvileg az is lehetséges, hogy ne stresszeljünk. De min múlik, hogy valaki mennyire stresszel? Hisszük vagy sem, de ezen a ponton az egészség simán betolakodik a színpadra. Mert mi is az egészség?

Az egészség rugalmasság

Sokat tehetünk magunkért azzal, ha az egészségre nem állapotként, hanem képességként tekintünk. Az egészség képessége tulajdonképpen a rugalmasság képessége. Minél rugalmasabb valaki, annál jobb lesz az általános egészségi állapota. Ezt bármikor megfigyelhetjük az életben. Csak vigyázzunk, ne keverjük össze a rugalmasságot a megalkuvással! A rugalmas ember, ha szükséges, meghajlik – de aztán visszatér az eredeti állapotába. Más szavakkal, lehet, hogy kitérőre kényszerül, de előbb-utóbb visszatér az eredeti céljához.

Mennyire stresszel valaki attól, hogy keresztülhúzzák a terveit? Annyira, amennyire rugalmatlan. De erre nem a tervezés feladása a megoldás. A rugalmasság, mint bármely képesség, fejleszthető. Ez a kérdés a kulcsa: hosszabb távon többet nyerek, ha most engedek? Na jó, meg ez is: fontosabb, hogy hosszabb távon nyerjek, mint hogy most igazam legyen? Ez csak úgy hangzik, mintha könnyű lenne. Nem az. De minél többet gyakoroljuk, annál rugalmasabbak leszünk. Több egészség, kevesebb stressz. Nem megéri?