Egészséges-e a szörp? És ha nem, miért igen?

Ez most egy vélemény-kirohanás lesz, amivel kapcsolatban az egyet nem értésnek éppúgy helye van, mint az elgondolkodásnak. Utóbbinak persze jobban örülünk, de az egyet nem értés miatt sem bánkódunk. Olyasmiről beszélni, amivel mindenki egyetért, tisztább, szárazabb, biztonságosabb érzés ugyan, de a világot egy centivel sem viszi előrébb. Merünk hát megosztóak lenni és sajátos választ adni az egyszerűnek tűnő kérdésre: mitől egészséges egy étel?

Amire persze mindenki tudja a választ. Hát az összetevőktől! Igen, ez annyira magától értetődő, hogy a kérdést is feleslegessé teszi. De mi van, ha nem? Mi van, ha máshonnan kell közelítenünk? A felvetést azért érezzük jogosnak, mert a gyógyszerek összetevői sem mindenhatóak, amikor gyógyításról van szó. A miértekbe most ne menjünk bele, kizárólag azért hoztuk szóba, hogy rámutassunk: az életet nem lehet fizikai összetevőkre redukálni. Persze, számítanak. De kizárólag velük még nem oldottuk meg a képletet.

Akkor jöjjön egy, a vér lázadásával fenyegető kijelentés: az egészség szempontjából az étel minősége fontosabb, mint az összetevői. Olyan messzire nem mennénk, hogy egy szelet nagyon minőségi torta egészségesebb, mint egy tányér végtelenül silány zöldségleves. A tortát és a zöldséglevest nem lenne fair egymásnak ereszteni. Azt viszont állítjuk, hogy két, hasonló jellegű étel esetében a jobb minőségű képes győzni az elvileg egészségesebb összetevőkkel szemben. Merész állítás, tudjuk. És hogy jobban megértsük, menjünk mélyebbre! Mi az a minőség?

Ezt nem is olyan könnyű megválaszolni. Bár általában könnyen felismerjük, megfogalmazni a mibenlétét nem egyszerű. Illetve de. Valójában rém egyszerű. A minőség törődés. A jó minőségű dolgok attól azok, mert rengeteg törődéssel tervezték/készítették el őket. Minél több a törődés, annál jobb a minőség.

Persze, a minőség előállításához szükség van technikai tudásra is.. De a törődés meg fogja hozni a technikai tudást. A technikai tudás viszont nem hozza meg a törődést. Hányszor ettünk már étteremben úgy, hogy bár semmi konkrét kivetnivalót nem találtunk az ételben, mégis, a produkciót leginkább egy szóval lehetett jellemezni: felejthető? Mi hiányzott belőle? A lélek. A törődés. A valódi minőség.

Ettől tudott a nagyi főztje annyira jó lenni. Persze, az alapanyagok is. De leginkább a törődés. Mert a törődés azt jelenti, hogy az, akinek készül, fontos a számunkra. Minél fontosabb, annál jobb lesz a minőség. Ezt nem lehet összetevőkkel helyettesíteni. A minőséget a törődés adja.

Lehet-e egészséges egy szörp? A szó klasszikus értelmében nem. De ha benne van a törődés, akkor valahogy mégis. A FruttaMaxot azért választottuk, mert ismerjük a céget, ismerjük a tulajdonost és tudjuk, hogy ezekben a szörpökben van lélek. Nyilván nem annyi, mint a nagyiéban. De jóval több annál, mint amihez rendszerint hozzászoktunk. Persze emiatt van bennük 50%-os gyümölcstartalom. Emiatt léteznek annyiféle ízben. Emiatt készülnek cukorral és cukormentes változatban is. Nem állítjuk, hogy mindennap ezt kellene innunk. De azt igen, hogy nem kellene bűntudatot éreznünk amiatt, ha időnként annyira jól esik. És hogy segítsünk másokkal is törődni, az alábbi linken összegyűjtöttünk néhány koktélreceptet, amelyekhez a FruttaMax szörpök kiváló kiindulási alapot adhatnak.