Bemutatjuk a Vadvirág Alapítványt

Van az a mondás (idézet?), miszerint egy civilizáció nagyságát az mutatja, ahogy a gyengékkel és rászorulókkal bánik. Hogy ez alapján jelenleg mennyire számítunk civilizáltnak, azt most ne feszegessük! A Vadvirág Alapítvány ebben az értelemben létezésének kezdete óta azon munkálkodik, hogy civilizáltabbá tegyen bennünket. A tevékenységük pedig nemcsak eredményes, morális szempontból is példaértékű.

Az Alapítvány eredetileg azért jött létre, hogy sérült gyerekek szüleinek segítsen. Akinek még nincs gyereke, el sem tudja képzelni a kiszolgáltatottságnak, a tehetetlenségnek azt a szintjét, amikor a gyerekemnek nem tudok segíteni vagy őt nem tudom megvédeni. Akinek pedig egészséges gyermeke(i) van(nak), az sem tudja elképzelni, milyen az élet egy sérült kisgyermekkel.

Ám mielőtt még zokogva egymás nyakába borulnánk: egy ilyen helyzet sem kell, hogy a világ végét jelentse. A Vadvirágnak pedig épp ez a küldetése. Segíteni a szülőknek és megmutatni nekik, mennyi mindenre van megoldás, milyen messzire lehet eljutni akkor is, ha nem a rajtvonalról indulunk, hanem 5-10 méterrel hátrébbról. Hogy az élet így is rengeteg örömöt tartogat és gyakran az extrém nehézségeknek köszönhető, hogy felfedezzük énünk legjobb oldalát.

Ez nem azt jelenti, hogy egy sérült gyerekkel ne lenne időnként kutya kemény. Ez azt jelenti, hogy az élet igazságtalanságán való kesergés helyett fel kell vennünk a kesztyűt. Talán tudjuk, miért alakult így, talán nem. De ez mitsem változtat a tényen: itt a feladat, amit meg kell oldani. Akár könnyű, akár nehéz.

A Vadvirág pedig abban akart segíteni, hogy könnyebb legyen. Aztán ebből az erőfeszítésből lassan valami új született. A Tanulás Könnyítő Program (TKP). Ami messze nemcsak a sérült gyerekek számára jelent megoldást. Minden gyerek számára. A világ sok szempontból egyre jobb hellyé válik. Az iskolák többségére sajnos ez nem igaz. A régóta járt út sajnos egyre járhatatlanabbá válik, új utakat kell találnunk. A TKP egy ilyen új út, a Vadvirág pedig igazi úttörő.

De bármennyit is fejlődött a tevékenysége, a gyökereihez ragaszkodik. Olyannyira, hogy kizárólag megváltozott munkaképességű embereket alkalmaz. Nem azért, mert ez megkönnyíti a működést. Azért, mert hisznek benne, hogy a helyes út gyakran a nehezebb út. Ezért is vagyunk annyira büszkék rá, hogy az ügyfeleink között tudhatjuk őket. Ezért igyekszünk a magunk eszközeivel támogatást nyújtani nekik. Maximálisan rászolgálnak, mert nem a tehetetlenség konzerválásán dolgoznak, hanem azon, hogy tehetséget adjanak. És ennél nagyon többet nem adhatunk egy embernek.