Ballonos vagy hálózatos?

Akiben a gondolat szintjén sem merül fel egy vízadagoló létjogosultsága, annak mindegy. De ők nem is olvassák ezt. A kérdés azok számára érdekes, akiket már birizgál a lehetőség. Nekik szeretnénk fogódzkodót adni. És mindjárt az elején elspoilerezzük: mi a hálózatra köthető vízadagolót választanánk. El is mondjuk, miért.

hálózatos vízadagolók

Kezdetben vala a csapvíz. Meg a szóda. Nagyon hosszú ideig voltunk nagyon jól el velük. Közben csodálkozva néztük az amerikai filmeket, ahol mindenki üvegből issza a vizet. Jézusom, ezeknél még nincs kiépítve a vízhálózat? Dehogynem. Meg a marketinghálózat is. Az embereket megdöbbentően sok mindenre rá lehet beszélni. Ha tudjuk, hogyan kell. Ennek beszédes csúcs (vagy mély) pontja a koleszterinhisztéria közepén piacra dobott “Fat free”, azaz zsírmentes ásványvíz volt. Hiába fogjuk a fejünket. Megvették.

Aztán kettőt pislantottunk – és már mi is üvegből ittuk a vizet. Persze jó okunk volt rá. Tisztább, finomabb, egészségesebb. A szakemberek persze mondogatták, hogy a vezetékes vízzel sincs semmi baj. Legalábbis az ország legnagyobb részén. De ne legyenek illúzióink afelől, hogy kinek fogunk hinni, ha választanunk kell egy szakember és egy marketinges között.

Az ásványvízzel nincs különösebb baj. Nem rossz vagy káros. Inkább csak felesleges. Ha ásványvizet iszunk, az olyan terhelést jelent a pénztárcánk és a környezetünk számára, amit nyugodtan megspórolhatnánk. Persze nem ezen múlik sem az életünk, sem a világ sorsa. De sok kicsi akkor is sokra megy, ha ez közhelyesen hangzik.

Szóval, akkor miért szavazunk a hálózatos vízadagolóra? Soroljuk:

  • A beépített szűrők segítségével kiszűr minden olyan lebegő részecskét, amitől a csapvíznek mellékíze lehet, így a végeredmény élvezeti értéke semmiben nem marad el az ásványvízétől
  • Nem kell figyelmet fordítani arra, hogy időben leadjuk a rendelést
  • Nem kell figyelmet fordítanunk arra, hogy várjuk a futárt a következő vízszállítmánnyal, vagy nekünk beszerezni a palackos vizet
  • Elfelejthetjük a balloncserével járó macerát
  • Nem kell tárolnunk a PET palackokat, ballonokat
  • Nem terheljük a környezetünket, hiszen PET-mentesen biztosítjuk a minőségi vízfogyasztásunkat
  • Hűtött, meleg és buborékos vizet is biztosít
  • Kevesebb adminisztráció

És mi a helyzet pénzügyi szempontból?

Ha saját készüléket vásárolunk, alig van különbség a ballonos és a hálózatos vízadagolók között. Ha inkább bérelnénk, abban az esetben a hálózatos készülék bérleti díja ugyan magasabb, de ezt ellensúlyozza, hogy többet nem kell fizetnünk a víz házhoz szállításáért.

Anyagilag tehát vagy ugyanoda jövünk ki vagy akár olcsóbban is megúszhatjuk. A kényelem és a szabadság terén egyértelműen a hálózatos megoldás győz. A környezetvédelmi szempontot pedig mindenki súlyozza saját belátása szerint. De ez csak a győzelem mértékét befolyásolja, magát a győzelmet nem.

Ha jelenleg is ballonos vízadagolót használ és ragaszkodik az ásványvízhez, tartson ki bátran mellette! De ha döntés előtt áll, mi teljes szívünkből arra biztatjuk: csatlakozzon a hálózathoz!