Az ellenállóképesség alapja?

Réges-rég, de pont ebben a galaxisban, létezett egy kisvárosi biobolt. Nem Kaposváron, de hogy hol, azt fedje jótékony homály. Annyira amúgy nem is fontos. A lényeg, hogy a bolt vezetője nagyon elkötelezett volt. Az egészség megőrzését tűzte a zászlajára és akárhányszor tért be hozzá az ember, mindig lelkesen ajánlott valamilyen terméket. Amit természetesen ő is kipróbált, használt és ami – természetesen – fantasztikus volt.

A lelkesedésén kívül volt még egy sajátossága. Szinte folyamatosan beteg volt. Általában nem annyira, hogy ne tudott volna dolgozni, de ahhoz eléggé, hogy kiessen a “biobolt ideális reklámarca” szerepből. Ilyen értelemben pedig igazi rejtélynek számított. Hogy lehet, hogy valaki, aki gyakorlatilag napi 24 órában foglalkozik a saját egészségével, szinte állandóan beteg?

Ilyenkor jöhet a két dzsolidzsóker: az immunrendszer és a genetika. Ezeket jobb híján szoktuk előrántani a kalapból, olyankor, amikor nincs jobb válaszunk. De mi lenne, ha nem elégednénk meg vele és picit mélyebbre ásnánk?

A betegségre tekinthetünk úgy is, hogy az valójában megrendült egészség. Mi az ellenállóképesség? Tulajdonképpen olyan egészség, amit nem lehet megrendíteni. Ez persze így nagyon fekete-fehér, ezért fogalmazzuk át! Az ellenállóképességünk mértéke a rendíthetetlenségünk mértéke.

Itt a lényeg. Azt állítjuk, hogy az ellenállóképességünk valójában a magabiztosságunktól függ. De! Nem mindegy, hogy valaki hogyan magabiztos. Lehet, hogy valakit könnyű elbizonytalanítani mindennapos kérdésekben – de ami a létezése, az élete alapjait illeti, abban nagyon is magabiztos. És igaz lehet az ellenkezője is. Tűnhet valaki a felszínen lehengerlően magabiztosnak, miközben a felszín alatt, az élete alapjait illetően nagyon is bizonytalan. Ami pedig az ellenállóképességet illeti, a mélység számít, nem a felszín.

Az életünk alapjait az értékrendünk jelenti. A testi egészség szoros összefüggésben áll az értékrendünk egészségével. Ez nem egy tudományos kijelentés. Inkább egy nyomatékos javaslat. Megérdemel annyi bizalmat, hogy kipróbáljuk és eldöntsük, valóban működik-e. Talán igen, talán nem. De őszintén: mit veszíthetünk vele?