Az egészség vajon mi?

Ha mostanság kellene toplistát készíteni arról, mi foglalkoztatja leginkább az embereket, akkor sanszos, hogy az egészség feljutna a dobogóra. Persze már a járványt megelőzően sem szenvedett ordító népszerűtlenségtől, de a Covid rátett pár lapáttal. Az egészség tipikusan az a téma, amit hajlamosak vagyunk alapértelmezettnek tekinteni és csak akkor foglalkozni vele, amikor kopogtat annak a lehetősége, hogy elveszítjük.

Az egészség vajon mi?

De mi az egészség valójában? Ez olyan kérdés, amire mindenki hiszi, hogy tudja a választ: az egészség a betegség hiánya. Na és mi a betegség? Hát az egészség hiánya. Első látásra is érezhető, hogy ezzel így nem megyünk messzire. Pedig jó lenne, mert az egészség megértése a kulcs a nagyobb egészséghez.

Ha jobban elveszünk a részletekben, akkor gyorsan rájöhetünk, hogy az egészségre hajlamosak vagyunk pillanatfelvételként gondolni. Amikor azt mondjuk valakire, hogy egészséges, akkor az egy adott pillanatra, időszakra értendő. Elmegyünk az orvoshoz, aki alaposan megvizsgál minket, majd kijelenti, hogy egészségesek vagyunk. Halleluja! De meddig? Lehet, hogy csak holnapig, amikor jön az influenza és elgázol minket, mint egy tehervonat.

És valahol itt van a kutya eltemetve. A statikus megközelítésben. Aki egészséges, az most egészséges. Hogy mi volt tegnap és mi lesz holnap, az mellékes. De tényleg? Valóban nevezhető egészségesnek az, aki éppen most egészséges, de az év 340 napjában valamilyen betegséggel múlatja az időt?

Alex J. Zautra, az Arizonai Állami Egyetem pszichológia professzora és kutatótársai ezt másképp gondolták. Arra jutottak, hogy az egészségnek ez a statikus megközelítése nem segíti elő azt a célt, hogy az emberek valóban egészségesebbé váljanak. Ezért szemléletet váltottak és elkezdték dinamikusan vizsgálni a témát. Ez elsőre nem feltétlenül érthető, de mindjárt azzá válik.

A csavar abban volt, hogy Dr. Zautra és társai nem állapotként tekintettek az egészségre, hanem képességként. A lényegét pedig két egyszerű pontban foglalták össze:

1. Mennyire ellenálló valaki a környezeti hatásokkal szemben?
2. Milyen az illető öngyógyítási, gyógyulási képessége?

Az a kutatásaikból minden kétséget kizáróan kiderült, hogy a két pont között szoros összefüggés van. Vagyis azok, akik ellenálllóbbak, gyorsabban is gyógyulnak fel, akik pedig gyorsabban gyógyulnak, ellenállóbbak is. Ezzel pedig léptek egy nagyot előre. Az egészségre már nem statikus, pillanatnyi állapotként tekintettek, hanem úgy, mint az egészség megtartásának, illetve visszaszerzésének képességére. Ami – így utólag – veszettül logikus, hiszen az élet nem egy fénykép, hanem mozgófilm. Na, de vajon mitől függ ez a képesség?

Dr. Zautráék ezzel gurítottak igazán nagyot. Meghatároztak egyetlen fogalmat, egyetlen minőséget vagy tulajdonságot, amitől a fenti két pont alapvetően függ. Ez a minőség a rugalmasság. Minél rugalmasabb valaki, annál inkább jellemző rá mind az ellenállóképesség, mind pedig a gyors gyógyulás.

Ha egészségesebbek akarunk lenni, rugalmasabbá kell válnunk. Ez ennyire egyszerű. Nyilván szükség van megfelelő táplálkozásra, vitaminokra, mozgásra és pihenésre. De a kulcs a rugalmasság. A rugalmasság pedig nem más, mint hajlandóság a változásra. Egyszerű? Mint a faék. Könnyű? Az egy másik kérdés. De a sikerélményt nem a könnyű kihívások adják.