Adunk két tippet a nagyobb érzelmi egészséghez

Csak egészség legyen, a többit majd megvesszük! – tartja a titokzatos eredetű mondás. Ami nyilván nem igaz. Arra viszont precízen rávilágít, hogy az egészséget nem lehet megvásárolni. Ugyan tény, hogy az úgynevezett egészséges életmód nem olcsó mulatság. Csakhogy ott vannak a kivételek, amelyek a közhiedelemmel ellentétben még egy kicsit sem erősítik a szabályt. Egyrészt mit kezdjünk a göthös milliomosokkal, akiket nyilvánvalóan nem akadályoz a pénz hiánya? Másfelől: mihez kezdjünk azokkal, akik (finoman szólva) nem gondolják túl az egészséges életet, mégis ragyognak, mint a Salamon töke? Itt valahol egy kutya van elásva.

Adunk két tippet a nagyobb érzelmi egészséghez
És tényleg. Van itt egy csúnyán elhanyagolt, méltatlanul alulértékelt tényező. Az érzelmi egészség. Egzakt arányokat nyilván lehetetlen meghatározni, de nem biztos, hogy tévedünk, ha azt mondjuk: az érzelmi egészség nagyobb szerepet játszik a testi egészségben, mint bármi más. De ezt kezeljük inkább véleményként. Ami viszont biztos, hogy az érzelmi egészség a testi egészség elválaszthatatlan, meghatározó része.

Az érzelmi egészség témájáról könyvek tucatjait lehetne írni. Ami azt illeti, írták is. Mi most kizárólag arra törekszünk, hogy átadjunk egy ezzel kapcsolatos alapelvet, valamint adjunk hozzá két tippet. Az egyik könnyű és egyszerű lesz, a másik kemény és kimondottan fájdalmas. De kezdjük az alapelvvel!

A NAGYOBB ÉRZELMI EGÉSZSÉG NAGYOBB ÉRZELMI SZABADSÁGOT IGÉNYEL.

Ezt fontos, hogy jól értsük. Az érzelmi szabadság nem egyenlő a kontrollálatlan impulzivitással. Nem azt jelenti, hogy végigzokogom az egész napot vagy gondolkodás nélkül rúgok bele bárkibe, mert olyan hangulatom van. Az önuralom része az érzelmi szabadságnak. A “megtehetném, de nem akarom” – ez szabadság. Az “úgy megtenném, de nem tehetem” – ez a szabadság hiánya.

A nagyobb érzelmi szabadság nagyobb érzelmi egészség. Ez pedig nagyobb testi egészség. A szakértők pl. egyetértenek abban, hogy a férfiak rövidebb várható élettartamában komoly szerepet játszik az, hogy többségük megtanulta: egy férfinak nem szabad sírnia. Ez a nőkéhez képest eleve csökkentett érzelmi szabadság, ami ott lapít egy sor krónikus betegség hátterében. Ez csak egy kiragadott példa, nyilván a nők élete sem fenékig cukrozott tejszínhab csokireszelékkel a tetején. A lényeg, hogy a nagyobb érzelmi szabadság kívánatos cél. Nemcsak az egészségünk miatt. Úgyhogy jöjjön is a két tipp!

TIPP

A legtöbb ember nem is tudja, hogy miért vannak egyáltalán érzelmeink? Azért, mert az érzelem az a katalizátor, ami a gondolatot mozgássá alakítja. Ha nem lennének érzelmeink, a saját gondolataink nem tudnának mozgásra késztetni bennünket. A gondolataink az érzéseinken keresztül hatnak a mozgásunkra, a tevékenységünkre. De szerencsére ez visszafelé is működik.

Az első tipp így a több mozgás. Ez nem jelenti azt, hogy kizárólag a mozgástól valaki érzelmileg teljesen szabaddá válhat. De azt jelenti, hogy ugyanaz az ember a több mozgás hatására szabadabb lesz érzelmileg. Amikor a görögök előálltak ezzel az “ép testben ép lélek” szöveggel, valószínűleg erre gondoltak. Szóval, mozogjunk többet! Bónusz tipp: a helyzetváltoztatással járó mozgás mindig jobb (rátok nézünk, edzőtermek).

TIPP

Ez fájdalmasabb lesz. Az érzelmi szabadság lényegében egyenesen arányos a választás szabadságával. Minél inkább úgy érzi valaki, hogy van választása, annál szabadabb érzelmileg. És minél inkább meggyőzi magát valaki arról, hogy nincs választása, annál inkább elveszíti az érzelmi szabadságát is.

Nem állítjuk, hogy mindig van választásunk. Egyébként valószínűleg van – de nem állítjuk. Azt viszont igenis állítjuk, hogy sokkal többször van, mint ahányszor arról győzködjük magunkat és a környezetünket, hogy nincs. Ez most undorító lesz és gennyes, de a választás szabadságának feladása elég szorosan összefonódik a felelősség feladásával. Ebből pedig az következik, hogy a felelősség áthárításával az érzelmi egészségünkkel fizetünk. Ez még annál is durvább, mint amilyennek hangzik. Mi szóltunk előre.