A víz szép?

Aki már nézte a Balatont a badacsonyi kilátóból vagy bármelyik tengert a partról, az tudja, hogy határozottan igen. Nagy tömegben, megfelelő környezetben és körülmények között varázslatos tud lenni. De mi a helyzet egy pohár vízzel? És ha már a szépségnél tartunk: milyen üzenete lehet egy vízadagolónak egy szépségszalonban, egy fodrásznál vagy egy kozmetikusnál? Futtassuk meg röviden az elménket a víz és a szépség kapcsolata körül!

A szépség alapvetően kulturális kérdés. Ami egy európai ember számára szép, az egy ázsiai szem szögéből nem feltétlenül az. Az oly sokak által csodált skandináv minimalizmus egy hasonlóan nagy tömeg számára sivár és unalmas. A barokk világa a legtöbb ma élő ember szerint fájdalmasan túl lett tolva. És akkor a zenéről még nem is beszéltünk. Az eltérő kultúrák eltérő szépségideálokkal bírnak. Ezek szerint univerzális szépség nem létezik. Vagy mégis?

A helyzet az, hogy akad ez-az, ami átível korokon és kultúrákon. A vers, a költészet pl. egyetemes nyelv. Vagy itt van az aranymetszés, amit már az ókorban ismertek és alkalmaztak. Ami természetes egyensúlyt teremt a szimmetrikus és az asszimetrikus között. Az aranymetszést azok is esztétikusnak találják, akik soha nem is hallottak róla. De hogy ráforduljunk a lényegre, itt egy harmadik példa: a tisztaság.

Hogy ki mit lát szépnek, az nagyon egyéni lehet. Abban viszont megegyezünk, hogy ami koszos, piszkos, elhanyagolt, az nem lehet szép. Pontosabban, megtörténhet, hogy valamiben, ami jelenleg piszkos és elhanyagolt, felfedezzük a szépséget. De az sem a kosztól és a lepusztultságtól szép. Hanem annak ellenére. Ám a legtöbb esetben igaz, hogy ami szép, az tiszta és rendezett is.

A tisztaság persze önmagában nem tesz széppé. De ahol a harmónia amúgy is jelen van, ott a tisztaság tovább fokozza a szépséget. Ez megint nem olyasmi, amit tudatosan végiggondolunk – de attól még a tudatalattink lefuttatja a társítást. 

Ez az oka annak, hogy a víz egyszerű, eszköztelen tisztasága a szépség üzenetét hordozza. Egy amúgy is rendezett, esztétikus szépségszalonban egy letisztult formatervű vízadagoló készülék jelenléte tovább erősíti a szépség üzenetét. Nyilván nem a vízadagoló lesz az, amitől a kuncsaftok hosszú, tömött sorokban várnak majd bebocsátásra. Azt a profi szolgáltatás teszi. A profik pedig tudják, hogy a részletek fontosak. Az egész minden egyes darabkája vagy erősíti vagy gyengíti az összképet. Egy prémium minőségű vízadagoló erősíteni fogja.