A kiszáradás, mint üzleti kockázat

A világot a tettek viszik előre. Ön is ezernél többször hallotta már, igaz? Gyönyörű gondolat. Mondjuk nem igaz, de legalább gyönyörű. A világot ugyanis a döntések viszik előre. A tett valójában már csak formaság. A döntés a főnök. A sikereket a döntések hozzák. Már ha jó döntések.

A kiszáradás, mint üzleti kockázat

De mi vezet rossz döntésekhez?

A döntés mint tárgy akkora szakirodalommal bír, hogy az egyetemen külön szakot lehetne rá alapozni. Egy csóró kis hírlevél legfeljebb arra lehet jó, hogy kiemeljen néhány vízcseppet a tudás tengeréből. Ebben a konkrét esetben kettőt. De ezek fontos vízcseppek. Egyrészt azért, mert nagy hatással bírnak. Másrészt azért, mert rendszerint nem gondolunk rájuk.

Mikrodöntések

Általában nem tudatosul bennünk, de az úgynevezett NAGY döntések rendszerint sok apró döntésből tevődnek össze. A nagyképűség érdekében nevezzük ezeket mikrodöntéseknek. Amikor pl. egy ajánlatról kell döntenünk, mikrodöntés lehet az, hogy szimpatikus volt-e az üzletkötő; hogy általában mit gondolunk arról a témáról; hogy milyennek ítéljük meg a napunkat; hogy ezen keresztül éppen milyennek látjuk a jövőnket – és így tovább. Hogy a racionális döntés meghozatalára tett erőfeszítésünk mennyire lesz valóság vagy mennyire önmagunk megnyugtatása, az nagy mértékben ezektől a mikrodöntésektől függ. Tehát nagyon nem mindegy, milyen mikrodöntéseket hozunk.

A mikrodöntések és a fizikai állapotunk

Azt talán nem kell bizonygatnunk, hogy egy betegség, egy sérülés vagy valamilyen testi fájdalom hatással tud lenni a viselkedésünkre és a döntéseinkre. Van viszont két olyan állapot, amelyek nem ennyire nyilvánvalóak. Pont ettől annyira alattomosak.

1. Energiahiány
2. Vízhiány

Azt mindenki tudja, hogy aki éhes, az gyakran ingerültebb is. Abba már nem gondolunk bele, hogyan hat ez a mikrodöntéseinkre. Abba pedig végképp nem, hogy a vízhiány még ennél is alattomosabb. Ezt sokkal kevésbé vesszük észre. Ugyanakkor határozottan negatív hatással van az úgynevezett kognitív képességekre. Ennek következtében pedig a mikrodöntésekre. A mentális fáradtság, a ködös gondolkodás, a szétszórtság sokkal gyakrabban vezethető vissza vízhiányra, mint gondolnánk.

Záró gondolatok

Az élet egy összetett játszma. Ez igaz a döntési folyamatokra is. De mielőtt még elvesznénk a téma bonyolultságában, gondoskodjunk arról, hogy az alapok rendben legyenek. Azok pedig ennyire egyszerűek:

1. Pihentünk-e eleget?
2. Ettünk-e eleget?
3. Ittunk-e eleget?