A hatékonyság és az egészség 3 felvonásban

Új világvallásunk van: a termelékenység. Az internetet beborítják az “5 gyilkos termelékenységi tipp”, a “7 lépés a tökéletes reggeli rutinhoz” és a “Végezd el 90 perc alatt azt, ami másoknak 9 napig tart” klónok. Végtelen számú tennivaló, nagyon is véges idő. Muszáj minden cseppjéből a maximumot kihozni.

Kevesebb szó esik arról, mennyire függ a hatékonyságunk az egészségünktől. Pedig könnyű belátni, hogy akárcsak egy fejfájás, egy megfázás vagy az idő előrehaladtával természetesnek tekintett egészségdeficit mennyire vissza tudja vetni az eredményességünket.

Nekünk, magyaroknak van némi helyzeti előnyünk a magyar nyelv kifejezősége okán. Egészség. Azért egészség, mert a test és az elme jó állapotát egyaránt magában foglalja. Akiknek nem jön be a materializmus, a lélek jóllétét is bátran hozzácsaphatják. Nézzük meg, hogyan érhető el jobb egészségi állapot 3 egyszerű lépésben!

A mérgezés távol tartása

A mérgezés definíció szerint a dózistól függ. A kávéban lévő koffein kis dózisban élénkít, nagy dózisban mérgez. A gyógyszerek esetében ugyanez a helyzet. Ha szélesebb körben alkalmazzuk a szabályt: egy gyorséttermi ebéd senkit nem tesz beteggé. Ha rendszeresen azt esszük, az egy másik kérdés. Ugyanez vonatkozik a cukorra, az alkoholra és a feldolgozott élelmiszerekre.

Az elme és a lélek esetében a méreg megfelelője a zaklatottság. Az átmeneti zaklatottság senkit nem fog megbetegíteni. Az állandósult viszont igen. Ezt hívjuk stressznek. Vannak olyan zaklatottságok, amelyeket nem tudunk elkerülni. Az átlagember viszont fájdalmasan sok olyan zaklatottságnak teszi ki magát, amelyeket el is kerülhetne. Jellemzően ide tartoznak a hírek (VALÓBAN tudnunk kell róluk?) és azon embertársaink, akik valamiért küldetésüknek tekintik, hogy felzaklassák a környezetüket. Tartsuk távol magunkat mindkettőtől!

Megfelelő táplálás

A test esetében ez nem bonyolult. Együnk minél több saját készítésű ételt! Igyekezzünk olyasmit enni, ami egyáltalán nem vagy csak kevéssé van feldolgozva! Együk azt, akkor és annyit, amit, amikor és amennyit valóban kívánunk! Igyunk sok vizet! Ha úgy ítéljük meg, keressünk valamilyen bizalmat ébresztő étrend kiegészítőt és amennyire csak megoldható, pihenjünk eleget!

Az elménket és a lelkünket illetően sem kell beleőrülni a feladat komplexitásába. Szükségünk van kultúrára, művészetre, úgy általában kikapcsolódásra. Ha a zaklatottság a méreg, akkor a táplálás az élmény. Minél több az élmény, annál jobban táplált az elménk és a lelkünk.

Megfelelő igénybevétel

A test szempontjából ez megint faék egyszerűségű. Mozogjunk! Ha lehet, inkább a szabadban. Persze a szpinbájkon vagy az elliptikus tréneren való önkínzás is sokkal jobb a semminél. De a számunkra ideális testmozgás az, ami egyben élmény is. Séta a kutyával, túrázás az erdőben, hegymászás. A cél nem az izzadás, hanem a jól eső fáradtság.

Az elme és a lélek esetében huncutabb a helyzet. Sokan érzik úgy, hogy teljesen készen vannak az élet kihívásaitól. Az esetek többségében a monoton ismétlődő kihívásoktól vannak készen. Azoktól a kihívásoktól, amelyeket az élet erőltet rájuk.

A megoldást az olyan kihívások, azok a problémák jelentik, amelyek valóban érdekelnek minket. Amelyeket mi választunk. Amit a hétköznapokban fáradtságként élünk meg, az gyakran az érdeklődés hiánya. Túl sok a muszáj, túl kevés az izgalmas feladat. Változtassunk az arányokon és egyre több lesz az energiánk. Még valami: tanuljunk! Sajátítsunk el új készségeket! A tanulás olyan az elmének, mint a mozgás a testnek. Az eltunyulás pedig mindkettő esetében a betegség előszobája.

Valójában ennyire egyszerű az egész. Persze van egy csomó részlet, amiben elveszhetnénk. De nem szükséges. Törekedjünk fokról-fokra e három pont minél következetesebb betartására és egyre kevésbé lesz okunk aggódni az egészségünk miatt. Így nem lesz gond a hatékonysággal sem.