ROXÍNHÁZ – 20 évesek vagyunk

A Kaposvári Roxínháznak 2011 óta szállítjuk az ásványvizet. Ennyire régi ügyfelet bármikor szívesen mutatunk be. A Roxínház esetében viszont kulturális missziót is teljesítünk. Senki előtt nem titok, hogy a színházakat mennyire súlyosan érinti a mostani helyzet. Egy olyan színház esetében, amelyik semmiféle központi támogatásban nem részesül, nem túlzás élet-halál harcról beszélni. Mindenkit arra kérünk: ha teheti, támogassa ezt a harcot és ha mást nem is, a bemutatkozás végén szereplő, “Legyen bármikor karácsony!” c. programjukat olvassa el! Köszönjük!

ROXÍNHÁZ – 20 évesek vagyunk

Idén ünnepeljük fennállásunk 20. évfordulóját. 2000-ben, egyetlen egy előadás bemutatására verbuválódott össze az akkori társulat, ez a Jézus Krisztus Szupersztár volt. Akkor nem gondolkoztunk a folytatásban, nem akartunk többet, csak azt, hogy bebizonyítsuk magunknak és az akkori ellenszurkolóknak, hogy mire vagyunk képesek. Semmink nem volt. Szó szerint semmink, csak az akarásunk. Egy garázsban kezdtük el az énekpróbákat, és az ismeretségi körünkre hagyatkozva próbáltuk megkeresni azokat a társakat, akik szintén vannak olyan őrültek, hogy időt, energiát nem sajnálva belevágjanak ebbe a hatalmas vállalkozásba. Aztán, mint a népmese, szájról szájra terjedt, hogy van pár, a huszonéves éveinek végén járó elvetemült fanatikus őrült, akik színpadra akarják állítani a Szupersztárt. Szép lassan összeállt a későbbi Roxínház magja, megalakult a tánckara is, így már csak egy nagyobb próbahelyre és az előadás majdani helyszínére volt szükség. 

2000 augusztusában Somogyvár-Kupaváron a Történelmi Emlékhelyen tarthattuk meg a bemutatót, ahová utána tíz évig minden nyáron visszajártunk és észre sem vettük, hogy ebben a nyaranta Somogyváron eltöltött tíz évben létrehoztuk a Somogyvári Nyári Színház programot. Minden nyáron erre a helyszínre készültek a bemutatók, amit utána utaztattunk az egész országban. Az első években egy előadást tartottunk Somogyváron, a későbbiekben pedig már egy nyilvános főpróbát és két előadást. A több ezres nézőszám és az évente már megszokott jelenlétünk Somogyváron egy igazi kulturális eseménnyé nőtte ki magát. Az ország legkülönbözőbb pontjairól érkeztek a nézők és sokan a nyaralásukat is ehhez a programhoz igazították.
2004-ben a Somogyvár Községi Önkormányzat Képviselő-testülete “SOMOGYVÁR KÖZSÉGÉRT” kitüntető címet adományozta a Roxínháznak. Aztán a körülmények úgy alakultak, hogy 2010-ben, rajtunk kívül álló okok miatt a Somogyvári Nyári Színház programunk megszakadt. Eltökélt szándékunk hogy idén nyáron a 20. év apropójón felélesszük ezt a rendezvényt, melyről már meg is kezdtük a tárgyalásokat az illetékesekkel.
2007-ben költözhettünk be a mai Roxínház épületébe, ami a Somssich P.u. 18 szám alatt található.
Így lett egy igazi kőszínházunk, lett egy igazi otthonunk, annak minden előnyével és hátrányával együtt. Hatalmas kihívás mind a mai napig, hogy önfenntartó társulat lévén, minden központi támogatás nélkül üzemeltessük, működtessük és fejlesszük az épületet. 2007-ben elindítottuk a Roxínház Tanodánkat, ahol a mai napig is képezzük, fejlesztjük a tehetségeket, óvodás kortól, felmenő rendszerben.
Nagy hangsúlyt fektetünk a Roxínház Tanoda működésére, hiszen minden évben 30-50 új fiatal érkezik hozzánk, akik nálunk szeretnék elsajátítani a zenés színház alapjait. Jelen pillanatban több mint 80 fiatal alkotja a Roxínház Tanodát, akikből később a Roxínház Társulatának a tagjai is kikerülnek.
2010-ben, a Roxínház fennállásának 10. évfordulója alkalmából az Oktatási és Kulturális Minisztérium, Miniszteri Elismerő Oklevelét vehettük át és az átadásra Lendván került sor egy István a király előadásunk előtt.
2010-ben indítottuk el a bérletes előadásainkat és büszkék vagyunk rá, hogy több mint 5000 néző hozzánk vált bérletet egy-egy színházi évadkezdéskor. Napjainkig 32 különböző nagyelőadást állítottunk színpadra, többet ezek közül később felújítottunk és ismét műsorra tűztük, és több mint 1800 alkalommal hajoltunk meg a közönség előtt az ország legkülönbözőbb pontjain és a határon túl is.
Tavaly tavasszal egyik napról a másikra a vírushelyzet miatt mi is teljesen leálltunk. A bizakodásba kapaszkodtunk, hogy hamarosan minden visszaáll a régi kerékvágásba. A novemberi második leállásnál tudtuk, hogy még egyszer nem állhatunk le teljesen, nem tétlenkedhetünk. A jelenlegi szabályokat figyelembe véve alakítottuk ki működésünket: a Lúdas Matyi előadásunkat próbáljuk és március elején nézők nélkül bemutatjuk és rögzítjük az előadást. A Tanodások nagy szomorúságunkra jelenleg csak az online térben tudnak részt venni tánc – és színjátszó foglalkozásainkon. Online térbe költöztettük az előadásainkat is, ami egy nagyon nehéz terep. Tapasztalatunk, hogy nem csak nekünk kell megbarátkoznunk az online színházzal, hanem a nézőknek is. A virtuális világ kapuja kissé nehezen nyílik, de nem adjuk fel. Bízunk benne: ahogy az elmúlt 20 évben annyi mindent, így ezt az akadályt is legyőzzük.
A Roxínház elmúlt húsz éve olyan volt, mint egy tündérmese: szeretettel, reményekkel teli és csodálatos.
Büszkék vagyunk rá, hogy mára már Kaposvár és a Dunántúli régió meghatározó kulturális szereplői lettünk.
Mottónk: Szívvel-lélekkel, a függetlenek szabadság szeretetével visszük színre az előadásainkat. Felkutatjuk a tehetségeket és gondozzuk útjukat a kezdeti lépésektől a tapsrendig… és még azon is túl.
Közönségünkkel KÖZÖSSÉGET építünk.

Legyen bármikor karácsony!

A jelenlegi pandémiás helyzet mindenkit megvisel, a gyermekeket még inkább, a gyermekotthonokban élőket fokozottan. A Roxínház nekik szeretne kellemes és színházi élményekben gazdag pillanatokat szerezni. Online előadások megtekintésére szeretnénk meghívni több mint FÉLEZER, gyermekotthonban nevelkedő fiatalt. 

Ehhez a kezdeményezéshez keresünk partnereket.

Várjuk olyan CÉGEK, MAGÁNSZEMÉLYEK jelentkezését, akik egy-egy alkalomra – ha csak képletesen is – örökbe fogadnának egy-egy intézményt, hogy az ott élőknek könnyebb legyen átvészelni ezt a nehéz időszakot. 

Ne kelljen ünnepnek lennie ahhoz, hogy segítsünk, hogy örömet okozzunk, hogy ADHASSUNK! 

Csatlakozzon ehhez a nemes kezdeményezéshez, írjon nekünk a  roxinhazinfo@gmail.com e mail címen!