Mit kívánhatnánk húsvétra?

A húsvét a kereszténység legrégebbi és legnagyobb ünnepe. A keresztény világ ilyenkor emlékezik meg Jézus keresztre feszítéséről és feltámadásáról. De a húsvét gyökereiben felfedezhetők ősibb, nem keresztény ünnepek is. Ezek közös nevezője a tavasz köszöntése, a természet és az élet újjászületése. Az újjászületés egyfelől rímel a feltámadásra, másfelől azok számára is befogadható, akik nem gyakorolják a vallást. És ha valamikor, hát most tényleg jól jönne egy újjászületés. De hogyan?

Mit kívánhatnánk húsvétra?

Az “újjászületés” kifejezést a hétköznapokban a testi állapot látványos javulása kapcsán szoktuk használni. Akkor mondjuk, hogy “szinte újjászülettem”, amikor végre igazán kipihentük magunkat, kaptunk egy kiadós masszázst, esetleg részt vettünk egy wellness hétvégén. Ezek amúgy jó dolgok, de a hatásuk nem szokott tartós lenni. Izgalmas kérdés, hogy vajon mit tehetnénk, ami konzerválná az újjászületés érzését? Erre amúgy lenne igény, mert a nyugati társadalmakban túlontúl jellemző olyan állapotban lenni, mint egy agyonhasznált edzőcipő. De miért? Hogy lehet, hogy miközben a jólét és a tudomány fejlettsége korábban elképzelhetetlen magasságokba emelkedett, mégis ennyi kór meg nyavalya gyötör minket?

A szakemberek a nyugati társadalmak kapcsán gyakran emlegetnek civilizációs betegségeket. Ez amúgy elég béna elnevezés, mert azt sugallja, hogy a civilizáció betegségeket okoz. Mindenesetre ilyenekre gondolnak, mint az elhízás, a cukorbetegség, a szív- és érrendszeri megbetegedések és hasonlók. A lista nem rövid és valójában azért használják rájuk a “civilizációs betegségek” gyűjtőnevet, mert más, kevésbé civilizált népeknél ezek a problémák vagy nem is léteznek vagy csak alig-alig. Ezen a ponton hadd tegyünk fel egy igazán izgalmas kérdést: vajon ezeknek a betegségeknek lehet közös gyökere? Van valami, amire a nyugati ember legtöbb nyavalyája visszavezethető? Ez most merész lesz, de szerintünk igen. Hogy mi az?

A könnyű kielégülés. Miért eszünk többet a kelleténél? Mert az evés könnyű kielégülés. Miért eszünk annyi kétes minőségű készételt? Mert a készétel könnyű kielégülés. Miért ülünk annyit a tv előtt, miért internetezünk órákon át, ahelyett, hogy mozognánk? Mert ez könnyű kielégülés. Miért kapkodunk be azonnal fájdalomcsillapítót, megfázás- vagy torokfájás elleni csodaszereket? Mert ez könnyű kielégülés. Miért vásárolunk annyi felesleges kacatot? Mert könnyű kielégülés.

Lehet, hogy máglyahalál lesz a vége, mégis ki merjük jelenteni: az egyetlen igazi civilizációs betegség az erőfeszítéssel szembeni intolerancia. Minél kevésbé képes valaki tolerálni az erőfeszítést, annál inkább keresni fogja a könnyű kielégülést. Ami aztán egyre több valódi betegséghez vezet. És ha ez nem lenne elég, tudjuk fokozni. Az egyre növekvő általános boldogtalanság kéz a kézben jár az erőfeszítéssel szembeni, egyre növekvő intoleranciával. Ha ez hihetetlenül hangzik, úgy azt javasoljjuk, idézzen fel egy olyan pillanatot, amikor igazán boldognak érezte magát! Teljesen biztos, hogy köze volt valamilyen átlagon felüli erőfeszítéshez.

Mit kívánhatnánk hát húsvétra? Leginkább újjászületést. Erre mindenkinek másképp és másképp lehet szüksége. De mindegyiknek köze lesz az erőfeszítéshez. Elsőre talán furán hangzik, de a JOBB élet nem a kényelmesebb élet.

A jobb élet egy olyan élet, amiben több az erőfeszítés. Sok sikert hozzá!