HAPPY hét – mert tudás nélkül a jólét sem jó

A “happy” ugyan önmagában is értelmes, de ebben az esetben valójában egy rövidítés: a Hungarian Aqua Promoting Program in the Young kezdőbetűiből áll össze. Ez a néhai OÉTI kezdeményezése még 2007-ből, ami 2010 óta rendszeres program minden évben az óvódákban és az általános iskolákban. Hogy kimaxolják az üzenetet, a HAPPY hetet minden évben úgy időzítik, hogy magában foglalja március 22-ét, azaz a víz világnapját. De mi ez és miért is?

A HAPPY hét célja a szemléletformálás és az egészséges szokások megalapozása. A víz ugyan létfontosságú, de vonzerőben nehezen veszi fel a versenyt a tökéletesre csiszolt üdítőkkel szemben. A HAPPY hét során ezért a szervezők nagy hangsúlyt fektetnek az edukálásra, arra, hogy a gyerekek megtanulják és megértsék: a vágyak és a szükségletek nem mindig esnek egybe. A szükségleteknek pedig elsőbbséget kell biztosítani. Esetenként még a vágyak rovására is.

De annál, hogy midezt elmondjuk, tehetünk többet is. Megpróbálhatjuk vonzóbbá tenni a szükségleteket. Itt jövünk mi a képbe. Már nagyon sok éve veszünk részt a HAPPY hét programban és segítünk népszerű, menő alternatívává tenni a vízfogyasztást.

Idén a kaposvári Gárdonyi Géza Általános Iskolába helyeztünk ki három vízadagoló berendezést. A beszámolók és a fotók tanúsága szerint a gyerekek kimondottan élvezték a lehetőséget. Ami megerősíti régi tapasztalatunkat (nem mellesleg pedig azt, amit a szokásformálással foglalkozó szakemberek egybehangzóan állítanak), hogy ha megkönnyítjük és vonzóvá tesszük az egészséges szokást, akkor sokkal könnyebben alakul ki és épül be.

Örülünk, hogy vannak ilyen kezdeményezések és örülünk, hogy csatlakozhatunk hozzájuk. Az jut róla eszünkbe, hogy az élet legtöbb problémája nem drasztikus megoldást kíván, hanem apróságokat. Mert a kis dolgok összeadódnak, az egész pedig gyakran több lesz, mint a részek összessége. Meg az is, hogy a világ – minden látszat ellenére – tele van jószándékkal. Csak meg kell találni a módját, hogy testet ölthessenek.