Természetes ásványvizek - Garantáltan tiszta forrásból

Az ásványvíz a föld alatti, szennyeződésektől mentes vízrétegekből származik, termelését szigorú előírások szabályozzák. Az egyes források, kutak hatóságilag elismertek, a termék minősége pedig folyamatosan ellenőrzött. A palackozott termékek címkéi adnak felvilágosítást az ásványvíz összetételére, jellegére vonatkozóan.

A víz fontos minőségi jellemzője a felszín alatt töltött idő, ami alatt fokozatosan felveszi annak kémiai tulajdonságait. Az úgynevezett. gleccser- és karsztvizek fiatal vizek, csekély ásványi anyag tartalommal. Az ásványvizek azonban több száz, több ezer, sőt akár több millió évet is eltölthetnek a Föld mélyében.

Minden külső szennyeződéstől és emberi beavatkozástól mentes a földkéreg védett víztároló rétegéből származó természetes ásványvíz. Az emberi életműködés szempontjából hasznos ásványvizek - az ember számára kedvező összetételű és mennyiségű ásványi anyagokat, makro- és mikroelemeket tartalmaznak.

Kedvező összetétele, jó íze és kiváló szomjoltó tulajdonsága mellett igen nagy előnye más italokkal szemben az is, hogy energiamentes.

Mesterségesen állítják elő az ásványi anyagokkal dúsított vizeket is. Ezeket úgy készítik, hogy az ivóvizet különböző technológiával tisztítják, majd engedélyezett anyagokkal és legtöbbször szén-dioxiddal dúsítják. Sajnálatos, hogy csomagolásuk és szénsav tartalmuk miatt ezeket a vizeket a fogyasztók gyakran összetévesztik az ásványvízzel, jóllehet hogy címkéjükön a megfelelő megnevezés szerepel.

A természetes ásványvizek összes ásványi anyag tartalma tág határok - 500 és 2.000 mg/l - között változik. Jellegük szerint főleg kalcium-, magnézium-, nátrium-, hidrogén-karbonátos, kloridos, szulfátos vizek, illetve ezek változatai. Viszonylag jelentős a fluorid tartalmuk.

A magyar ásványvíz szabályozás - hazánk uniós tagsága óta - megegyezik az Európai Unió szabályozásával. Magyarországon is csak az a víz nevezhető "természetes ásványvíz"-nek, amely:

  • szennyeződéstől védett vízadó rétegből származik

  • egészségre kedvező hatással rendelkezik,

  • összetétele a természetes ingadozás határain belül állandó

  • mikrobiológiailag tiszta

  • a víznyerő helyen palackozzák

  • kezelésben nem részesül, kivéve a levegőztetést

  • nem tartalmaz a szén-dioxidon kívül idegen anyagot

  • hivatalos elismerésben részesül

Facebook